Industriële energieaudit checklist
In 2018 was de industriële sector volgens de Amerikaanse Energy Information Administration verantwoordelijk voor bijna 32% van het totale energieverbruik in de VS. Het verbruikte dat jaar ongeveer 27.000 biljoen Btu, waarvan het grootste deel kan worden toegeschreven aan productieprocessen. Maar dat is niet ongebruikelijk. Gemiddeld verbruiken productiefaciliteiten in de VS 95,1 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 536.500 Btu per vierkante meter per jaar, hoewel de exacte aantallen wel variëren.
Dit is een behoorlijk schokkend cijfer. Hoewel, als je een faciliteitenmanager bent, is het waarschijnlijk niet verrassend voor je dat industriële operaties een grote hoeveelheid energie verbruiken omdat je er voor betaalt. Dus, hoe kunt u grote energieverbruikers identificeren en uw faciliteit efficiënter laten draaien? Een energie-audit. Hoewel dit een eenvoudig antwoord is, is het geen eenvoudig proces. Elke faciliteit heeft zijn eigen apparatuur en operationele procedures, wat betekent dat er niet één vaste checklist is voor elke faciliteit.
Wij dekken alles wat u nodig hebt voor uw audit, zodat u met succes kunt bezuinigen op het energieverbruik en geld kunt besparen. We zorgen ook voor een PDF-checklist op het einde om uw industriële energieaudit te vergemakkelijken.
Industriële LED-verlichting
DOWNLOAD GRATIS INDUSTRIËLE ENERGIEAUDIT CHECKLIST
Industriële energie-audit – Wat u moet weten
De eerste doorloop
Het doel van de eerste doorloop is dat het energieauditteam of de individuele auditor, wie het ook is, zich vertrouwd maakt met de installatie die ze in kaart brengen. Dit geeft hen de kans om de processen en nutsvoorzieningen die zij later zullen controleren, in detail te doorlopen. Tijdens de doorloop kunt u een nulmeting waarnemen, die u vertelt welke extra metingen en gegevensverzameling nodig zijn voor de audit.
led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led l
Verzamel energierekeningen en alle beschikbare gegevens & informatie
Verzamel de energierekeningen en alle andere actuele en historische energie- en productiegerelateerde gegevens en informatie aan het begin van het auditproces. Hoe meer historische gegevens beschikbaar zijn, hoe gemakkelijker het is om de typische werkprocedures van de fabriek te begrijpen op verschillende tijdstippen van de dag, in verschillende seizoenen en onder uiteenlopende productieomstandigheden. De gegevens die
verzameld aan het begin van een energieaudit omvat de volgende elementen:
– Energierekeningen en -facturen (elektriciteit en brandstoffen) van de laatste 2 tot 3 jaar
– Maandelijkse productiegegevens voor de laatste 2 tot 3 jaar
– Klimatologische gegevens voor de periode waarin de audit wordt uitgevoerd
– Mogelijke gearchiveerde records met metingen van bestaande recorders
– Bouwkundige en technische plannen van de fabriek en haar uitrusting
– Status van het energiebeheer en eventueel uitgevoerde energiebesparende maatregelen
– Algemene informatie over de fabriek (bouwjaar, eigendomsstatus,
renovaties, types van producten, werkingsschema, bedrijfsuren, geplande stilleggingen, enz.)